Sosyal etki odaklı iş modellerine dönüşümü kolaylaştırmak amacıyla şirketler için tasarladığımız Kurumsal Sosyal İnovasyon Programımızın (CoSIP) ilk uygulayıcısı Sodexo’nun "Yanında Platformu" geçtiğimiz günlerde hayata geçti.
BRM olarak, yaklaşık üç yıllık emek yoğun, kurumsal yaratıcılığı tetikleyen, sosyal inovasyon kavramının içini dolduran bu çalışmanın parçası olmaktan ve bu programın Sodexo ile hayat bulmasından mutluyuz.
Kurumsal Sosyal İnovasyon Programı (CoSIP), BRM tarafından 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ekseninde;
- İş dünyasının yeni dinamiklerine uygun,
- Şirketlerin ana iş alanlarıyla uyumlu,
- Değer zincirini kapsayan,
- Kurum içi inovasyonu destekleyen,
- Yaratıcı ve özgün
iş modellerine dönüşüm için tasarlandı.
Çünkü, başkalarına da ilham verebilecek toplumsal yatırım programının aşağıdaki özellikleri taşıması onu başarılı kılıyor:
- Şirketin faaliyet alanı ve iş yaptığı yerel toplumla ilişkili,
- Mevcut kaynakları etkin kullanan,
- Gerçek sosyal fayda sağlayan,
- STK ve yerel yönetim işbirliği yaratan,
- Ölçülebilir,
- Sürdürülebilir,
- Çok boyutlu ve çarpan etkisi yaratan,
- Çalışan katılımı sağlayan,
- Şeffaf ve hesap verebilir.
BRM ve Sodexo olarak, farklı bölümlerden, çeşitli iş bakış açılarını bir araya getirebilecek motive bir ekiple pandemi şartlarına rağmen yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Tasarım odaklı öğrenme yöntemini (Design Thinking) uyguladığımız atölyelerle zenginleştirilmiş bu süreçte ekip;
Kapsayıcı iş modeli ile tanıştı, yurt içi ve yurt dışı örneklerinden haberdar oldu,
Bu projeyi kavramlarla içselleştirdiler (kurumsal girişimcilik, sosyal etki, paydaş katılımı, “tripple bottom line: people, planet, profit”, ekolojik ayak izi, ürün değeri-çevresel etki, DaVinci Dengesi ve daha niceleri…)
Arama ve Keşif Atölyeleri yardımıyla Sodexo Ekibi olarak kendi iş alanlarındaki sosyal etkiyi tetikleyecek meselelere odaklandılar; sürdürülebilir kalkınma amaçlarından iş alanları ile uyumlu olanları seçtiler ve neyi farklı yapabileceklerini keşfetmek üzere sahayı dinlediler.
Meseleyi, bu konuyu kendi odağına alarak yıllardır çalışmalar yürüten, pratiğini geliştiren sivil toplum örgütleri, meseleye kalbini ve aklını koyan sosyal girişimcilerle bir araya geldiler.
BRM’nin desteği ile kurulan bu köprüler, iş modelini tasarlama öncesinde kritik ve ufuk açıcı oldu. Uygulamanın protipi ve etki analizi üzerinde çalışıldı. Entegrasyon ve uygulamanın hayata geçirilmesi ile bugün YANINDA PLATFORMU var. Depremden etkilenen gençlerimizin eğitimlerine daha iyi koşullarda devam edebilmeleri için Sodexo’nun İhtiyaç
Haritası ile birlikte başlattığı ve tüm paydaşlarını bu amaçla bir araya getirmeyi hedeflediği bu platform inanıyoruz ki her geçen gün daha da büyüyecek ve binlere ulaşacak.
Kurumsal Sosyal İnovosyon Programı’nın (CoSIP) akademik çalışmaların ve yurtdışı yaklaşımların değerlendirilmesinden başlayarak somut, etkin ve vizyon veren somut bir çıktı haline gelmesinde payı olan tüm çalışma ortaklarımıza (SİM-Sosyal İnovasyon Merkezi, Mikado, BÜYEM, UNDP, Design Thinking Institute) ve dernek bünyesinde bu projeye saatlerini, yaratıcılığını, bakış açısını yatıran tüm ekip arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizle...
Comments