top of page
Yazarın fotoğrafıBRMWeb Admin

İdil Özkan Güçlü İle Film Müzikleri

Müzik bir zaman sanatıdır. Göremeyiz, dokunamayız sadece çalındığı süre içinde var olur ve durduğu anda yok olur, fakat var olduğu süre içinde duygularımızı hiç anlayamadığımız biçimde etkiler. Aslında bu açıdan bir nevi sihire benzer. Film müziği de bu sihirin çok özel bir amaçla, yani filmde gördüklerimizin etkisini artırmak için kullanıldığı bir etkileme ve yönlendirme sanatıdır.


13 Haziran 2022'de piyanist, besteci ve konuşmacı İdil Özkan Güçlü ile meşhur bazı filmlerden sahneler izledik ve film müziği alanının mutfak arkasına bir göz attık. Unutulmaz filmler, unutulmaz müzikler ve yaratılış süreçleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.


İdil Özkan Güçlü Kimdir?


İstanbul Devlet Konservatuarı Piyano Yüksek Bölümü’nden mezun oldu. Konservatuarla eş zamanlı olarak İstanbul Alman Lisesi’nde okudu. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirip Boston’a giderek Berklee College of Music’de Film Müziği üzerine üçüncü lisansını tamamladı. Jugend Musiziert yarışmalarında klasik piyano ve eşlik dallarında ödüller aldı, Roma Mozart Yarışması’nda 3.lük ve Kahire Gençlik Piyano Yarışması’nda 1.lik gibi çeşitli ödüller aldı. New York’ta besteci ve piyanist Lera Auerbach’la çalıştı. 2000 yılı olimpiyatları için hazırlanan ulusal marşların yeni yorumları Cd projesinde ‘Anatolian Elegy’ bestesi ile Türkiye’yi temsil etti.

Türkiye’ye döndükten sonra İTÜ-MİAM’da kompozisyon dalında yüksek lisansını yaptı. Çağdaş müzik besteleri yanı sıra film ve televizyon için müzikler yaptı ve çeşitli sanat ve eğitim projelerinde yer aldı.

Klasik Keyifler katılımcısı ve üyesi olup, KK’in 2020 yılında başlattığı Sei Solo Projesi için davet edilen 12 besteciden biri oldu. Türkiye Psikiyatri Derneği 24. Klinik Sempozyumu’na açılış konuşmacısı olarak davet edildi ve "Notaların Ardındaki Psikoloji - Duygularımızla Zekice Oynayan Film Müzikleri" başlıklı konuşmasını yaptı. Halen beste ve eğitim çalışmalarının yanısıra kurumsal şirketler ve atölyelerde müzik, müziğin duygusal gücü ve yaratıcı süreç üzerine konuşma ve seminerler veriyor.


İdil Özkan Güçlü'nün çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.




116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page